■ DE SPELERS

Bas Teule

Na een paar leuke ervaringen met toneel voor kinderen kreeg ik de smaak te pakken. Via het volwassenentoneel van de Kubus gespeeld in “de Wilde Eend”  samen met Wim, “De Ingebeelde Zieke” met Wim, Jolanda, Bernette, Jeltje en Elias. Ik heb mij een jaar lekker uitgeleefd op acteeropleiding ‘De Trap’ in A’dam en op een zonnige namiddag kwam Wim met het project “Nu even wel/ Nu even niet”.

Klik hier om verder te lezen!

Dit was de eerste produktie waarin we als zelfstandige groep Lelystadse spelers aan het werk gingen. Het was een spannend avontuur, en het resultaat smaakte naar meer! Daarna volgde “De Goede Dood”  en “Caravaggio” Ik vind het heerlijk om samen met anderen te spelen en te zoeken naar die personage die altijd weer ergens in jezelf blijkt te schuilen.

Het vertrouwen dat er bestaat tussen de spelers van deze groep maakt het mogelijk om daar in vrijheid mee te experimenter, en dat maakt het zo leuk om in Droog! te spelen.

Bernette Borgers

Van kinds af aan kom ik al in het theater waar mijn ouders speelden, op  amateurniveau. Maar toch heeft het een grote indruk achtergelaten. Het podium op… dat leek me spannend. Uiteindelijk ben ik pas op volwassen leeftijd via een volwassenencursus van De Kubus zelf gaan spelen. Niet veel later had ik een rol in het stuk “De Wilde Eend”, onder regie van Henk Jansen, waar ook Wim en Bas in speelden.

Klik hier om verder te lezen!

Via theatergroep Zinspelers heb ik in Lelystad meegespeeld in veel stukken, onder andere in De ingebeelde zieke (mijn eigen favoriet), Antigone, Yerma en vele andere. Ook heb ik een rol mogen vertolken in het stuk Nu even wel, nu even niet, waaruit theatergroep Droog! is ontstaan. Het mooiste van het spelen voor mij is, dat na maanden van teksten leren, mise-en-scènes bepalen en met elkaar dingen uitpuzzelen en delen, het ultieme gevoel van ontlading wordt vertaald in het applaus dat je als groep mag ontvangen…

Elias Tieleman

Al in mijn studententijd speelde ik graag toneel en was ik verbonden aan het Europa toneelgezelschap dat regelmatig optrad in het Van Ostade theater in Amsterdam. Zo heb ik deelgenomen aan o.a. de voorstellingen: „Troilus en Cressida” van Shakespeare, „Les Liaisons Dangereuses” van Choderlos de Laclos en „Serenade” van Mrozek.

Klik hier om verder te lezen!

Voor de voorstelling van theatergroep DROOG! vertolk ik de rol van Caravaggio in het gelijknamige toneelstuk. Caravaggio maakt tijdens de voorstelling een hype als kunstenaar mee waardoor hij met verschillende emoties in relatie met de andere spelers staat. Een aardige emotionele achtbaan, ik hoop dat ik niet uit de bocht vlieg!

Jan Wiggers

Al op de lagere school vond ik toneelspelen heel leuk. Ik heb ooit in Amsterdam een cursus gevolgd op de toneelschool, ik had toen de ambitie om acteur te worden. Het is er niet van gekomen, maar ondanks allerlei verschillende banen, bleef toneel als een rode draad in mijn leven. Toen mijn zoons op de lagere school zaten, ben ik daar mee gaan doen met het schoolcabaret. Dit heb ik jaren gedaan.

Klik hier om verder te lezen!

In 2008 ben ik via Wim en Jolanda bij ZINspelers terecht gekomen. Daar heb ik veel cursussen gedaan en in verschillende producties meegespeeld, welke varieerden van familiemusicals tot Grieks drama. In 2013 werd ik door Wim benaderd om mee te doen in een stuk voor de ROPArun: ‘ Nu even wel/ Nu even Niet’ van Maria Goos. Een mooie ervaring die naar meer smaakte, dus in het verlengde hiervan ontstond theatergroep Droog! Daar wordt het wat serieuzere werk gespeeld zoals bijvoorbeeld ‘De Goede Dood’ van Wannie de Wijn. Ik vind het heel lekker om bij deze club te horen. We zijn allemaal gedreven en kunnen veel van elkaar leren.Het mooiste van een stuk op de planken brengen vind ik toch wel het “maakproces”. Van script tot applaus !

Jan-Willem van der Kort

Zolang ik me kan herinneren ben ik al met amateurtoneel bezig. Van jeugdtheater via Sint en Piet tot improvisatietheater en ook bij Jeugdtheatergroep Lelystad aan mooie producties mogen deelnemen. Sinds 2008 ben ik aangesloten bij Stichting Zinspelers ; ik zocht toch wat meer uitdaging in het theaterspel om dat op een hoger niveau te brengen.

Naast de nodige workshops om me verder te bekwamen in ‘het vak‘ ook meegewerkt aan verschillende semi-professionele producties als Yerma van de Spaanse schrijver Lorca, het Griekse drama Antigone en recent nog in de schijnwerpers gestaan in een Almeerse productie genaamd ‘Liedje van Verlangen’. Vanaf de start van Droog! ben ik altijd betrokken geweest en hier en daar ook mijn steentje bij kunnen dragen. En nu dan actief bezig in de nieuwe voorstelling Augustus in de Polder.

Jeltje Tigelaar

Al vele jaren ben ik enthousiast amateur toneelspeler, eerst op het voorgezet onderwijs en later tijdens de lessen Drama op de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening. In 2007 kwam ik in aanraking met ZIN-spelers, waar ik diverse toneelcursussen volgde en nu nog steeds met veel plezier meedoe aan producties.

Klik hier om verder te lezen!

Van klassiek (Yerma) tot familievoorstellingen (De rattenvanger) of van monologenvoorstelling (Naked Stories) tot een absurdistisch stuk (Niemand in het Bijzonder), ik vind het wel leuk om in verschillende soorten stukken mee te doen. En nu ben ik betrokken bij Droog! (Nu even niet/Nu even wel en Caravaggio). Een initiatief uit eigen stad waar ik blij van wordt.

Jolanda de Blouw

Ik deed tijdens mijn opleiding al aan toneel. Dat smaakte naar meer. Op de basisschool van mijn kinderen ging ik daarom bij de Cabaretgroep. Jan, Wim en Jan-Willem zaten daar ook bij. Wij hebben een ontzettend leuke tijd gehad met elk jaar een improvisatie-cabaret voorstelling voor kinderen en ouders.

Klik hier om verder te lezen!

Via Wim kwam ik bij Zinspelers terecht en heb daar vanaf het begin aan producties en cursussen meegedaan. Het was een leuke en leerzame tijd. Mooie dingen gemaakt als ‘De Ingebeelde Zieke’, ‘Yerma’, ‘ Antigone’ en een aantal sprookjes. Toch wilde ik meer , zwaardere stukken, meer uitdaging. Dus toen ik in 2013 gevraagd werd mee te werken aan de productie voor de ROPArun, zei ik meteen “ja”.

Het was een super-ervaring, waarbij ik zeer nauw betrokken was met het productieproces. Inmiddels is Theatergroep Droog! sinds 2014 een feit en zijn we een hechte groep ervaren spelers, die graag hun tanden ergens in zetten. Binnen de groep verricht ik diverse hand- en spandiensten en zet ik me graag in voor de aankleding van de voorstellingen.

Jos Timmerman

Mijn ‘toneelcarrière’ begon in 2008 bij Zinspelers met de voorstelling Yerma. Daarna heb ik met verschillende Zinspeler-voorstellingen meegedaan, zoals ‘Antigone’ en enkele sprookjes. Wim vroeg mij om mee te doen met ‘Nu even wel/Nu even niet’. Dat was een geweldige ervaring met veel positieve reacties en leidde tot oprichting van Theatergroep Droog! We zijn inmiddels een aantal succesvolle producties verder, die elk weer nieuwe uitdagingen en ervaringen meebrachten. De gedeelde ervaringen maken ‘Droog!’ tot een hechte groep spelers.

Klik hier om verder te lezen!

Het toneelspelen geeft mij de mogelijkheid om in de huid van een heel ander soort mens te kruipen, van ‘manager’ tot alcoholist en zelfs een verstandelijk beperkte man. De uitdaging daarbij is voor mij om zo’n personage geloofwaardig te laten zijn. In m’n werk gebruik ik mijn toneelervaring ook, bijvoorbeeld om het publiek geboeid te houden als ik een presentatie geef.

Laura Rozendal

“Al sinds ik me kan herinneren ben ik met theater bezig. In Utrecht – waar ik vandaan kom – is het aanbod zoveel groter dan hier in de polder. Ik heb daar dan ook verschillende cursussen gevolgd en heb ook aan diverse producties mee mogen werken. En als import Drontenaar was het dan ook even zoeken naar een plek om het inwendige theaterdier in mij los te laten. Dat gebeurde in 2014 toen ik terecht kwam bij Zinspelers uit Almere, waar ik aan de voorstelling ‘Liedje van Verlangen’ heb meegedaan en waar ik al een beetje kennis had gemaakt met een aantal Droog!-spelers. Na een korte adempauze – ik werd opnieuw moeder – begon het theatergevoel toch wel weer te jeuken… En toen kwam daar dat ene belletje van Jan-Willem of ik als gastspeler mee wilde doen aan de voorstelling ‘Augustus in de Polder’. Volmondig zei ik ‘JA!’ en kreeg ik de rol van Karin toebedeeld.

Ik vind het dan ook een enorme eer dat ik als speler bij Theatergroep Droog! mee mag doen. Stuk voor stuk goede en fijne spelers waar ik als in een warm bad in de groep ben opgenomen. Ik kijk dan ook erg uit naar de komende maanden waarin we samen iets moois gaan neerzetten! “

Mirjam Harland

Als jong meisje stond ik al graag op het podium. Theater (muziek, dans en toneel) gaan als een rode draad door mijn leven. Op het voortgezet onderwijs, MBO opleidingen en ook op de PABO speelde toneel en muziek een belangrijke rol. Toen ik leerkracht werd op het primaire onderwijs, was ik dan ook erg blij met de musicals en toneelstukken die daar werden gemaakt.

In 2008 kwam ik in aanraking met ZINspelers. Daar heb ik een aantal workshops gevolgd en meegewerkt aan verschillende mooie producties. Via Wim Bok werd ik gevraagd voor een hele bijzondere samenwerking met ROPArun; een dinertoneelstuk “Nu even wel/nu even niet” van Maria Goos. Dit was een mooie ervaring en we kregen goede kritiek. We wilden allemaal door met dit soort producties en toen is theatergroep Droog! geboren.

Inmiddels hebben we al heel wat toneelstukken mogen spelen. En gaan we, wat mij betreft, nog veel meer moois samen maken.

Wim Bok

Van beroep ben ik leerkracht in het basisonderwijs, maar mijn grote passie ligt toch wel in het theater. Ik ben een speler van het eerste uur: als lid van het Lelystadse Roparunteam heb ik samen met een aantal spelers  onze eerste voorstelling ‘Nu even wel, nu even niet’ van Maria Goos geïnitieerd om geld te genereren voor de Stichting Roparun.

Klik hier om verder te lezen!

En dat smaakte naar meer.. Geëngageerd theater spreekt mij zeer aan en ook het spelen in bijzondere formats om de betrokkenheid van het publiek te vergroten. Als speler van Stichting Zinspelers meegedaan aan prachtige stukken als De Ingebeelde Zieke van Moliere , Yerma van de Spaanse schrijver Lorca, Antigone, een Griekse tragedie, maar ook deelgenomen aan speciale projecten als Naked Stories en Loket 13.

Om het geheel compleet te maken speel ik ook mee in theatergroep Gruis, waarin veel aan experimenteel theater wordt gedaan. Kortom een theaterdier!