Archief

LelySTART

Tijdens LelySTART, de opening van het culturele seizoen van Lelystad, heeft Theatergroep Droog!twee scenes gespeeld uit hun laatste voorstelling ‘De liefde in 1000 stukjes’. Het gaat om de scenes ‘Vrouwen over mannen’ en ‘Mannen over vrouwen’. Hieronder kunt u nagenieten van beide scenes.

Vrouwen over mannen

Mannen over vrouwen

De Storm

De spelers van theatergroep Droog waren haast niet meer te houden na de corona periode. Nog even en de kritische massa was bereikt; een wilde explosie van creatief-nucleaire energie was het gevolg geweest. Nét op tijd die versoepeling! Het had geen week langer moeten duren…

De oude tovenaar Prospero staart over het water. Ooit was hij de machtige hertog van Milaan, tot hij werd verstoten door zijn eigen broer Antonio. Nu heerst Prospero over een onherbergzaam eiland ver weg van stad en land. Hier leeft hij met zijn dochter Miranda, luchtgeest Ariël en zijn enige onderdaan, Kalibaan het duivelskind. Tot op een dag het schip van zijn broer langs vaart. Een vreselijke storm steekt op in zijn hoofd. Vanuit het niets is de zee wild en woest, de lucht gitzwart. En het schip verdwijnt tussen huizenhoge golven. De opvarenden spoelen aan op een doodstil strand. Geen van hen weet dat zij overgeleverd zijn aan Prospero. Ook Antonio niet…

Wat volgt is een tocht vol wonderen en tovenarij over een magisch eiland waar niets is wat het lijkt. Een reis waarin Miranda voor het eerst de liefde ontdekt, de schipbreukelingen verward ronddolen en Prospero wraak neemt én vergeving schenkt.

Wim Bok en Bas Teule waren op 8 februari te gast bij Omroep Flevoland. Bekijk hieronder het interview.

Boer zoekt land

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de Noordoostpolder droog viel. Over de ontginning en verkaveling van de polder tijdens en vlak na WOII is een muzikaal theaterspektakel gemaakt: ‘Boer zoekt land’. We bevinden ons in een van de vele barakken die waren gebouwd om de landarbeiders, die hielpen bij de ontginning van de polder, samen met hun gezinnen te huisvesten. We volgen de verwikkelingen van een aantal karakters uit het verhaal die allen op zoek naar een betere toekomst. Een gedramatiseerd verhaal gebaseerd op echte gegevens.

Twee van onze spelers, Jan-Willem van der Kort en Jos Timmerman, speelden in het najaar van 2022 mee in dit muzikale spektakel.

De muziektheatervoorstelling is geproduceerd door TOP (Theater Ontwikkeling en Performance) theaterproducties in Almere. De regie was in handen van Hugo Haenen. ‘Boer zoekt land’ is de tweede editie van het drieluik ‘Flevo-land van de toekomst’.

Meer informatie over de voorstellingen kunt u vinden op de website van TOP.

Boodschap

Een kort filmpje dat aangrijpt en een belangrijke boodschap verteld.

Een van onze acteurs, Jos Timmerman, speelde mee in deze korte film, geproduceerd door Milieudefensie. U kunt hiernaast klikken om de film te bekijken.

Tour of Art

Tijdens de opening van de Tour of Art 2021 op 16 september heeft Theatergroep Droog! enkele scenes uit het toneelstuk Caravaggio gespeeld. De gekozen scenes gaven duidelijk de worsteling van kunstenaars weer, die druk ervaring van het kapitaal, de media en hun directe omgeving.

De video hiernaast is een fragment uit de vlog die gemaakt is van de openingsavond. De hele vlog is hier te zien.

[soliloquy id=”36657″]

Nu even niet/nu even wel

Bekijk onze trailer

Luister hier naar Wim Bok en Daniëlle Honhoff, die maandag 22 juli te gast waren bij Chantal Kleijheeg / Radio Lelystad.

Met veel plezier kijken we terug op de reprise van het stuk ‘Nu even niet, Nu even wel’ op 15, 16 en 17 november 2019, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan het Roparunteam Lelystad. De stichting Roparun probeert zo veel mogelijk geld bijeen te brengen om het leven van mensen met kanker, met name in de pallatiatieve fase, te veraangenamen. Allerlei projecten van organisaties als ziekenhuizen, hospicehuizen, maar ook stichtingen als Ambulancewens of Haarwensen worden daarbij financieel ondersteund.

De 150 gasten, verdeeld over drie voorstellingen, genoten in de Stadsboerderij van Boerkok niet alleen van een heerlijke driegangen menu of high tea, maar ook van het spel van de hoofdrolspelers, vier mannen en vier vrouwen, ieder aan hun eigen tafel in het restaurant. Van heel dichtbij beleefden onze gasten tussen de diverse gangen, overigens voortreffelijk verzorgd door het team olv Gerhard Flantuas, het verhaal waarbij vriendschap, relaties, de liefde, maar ook verdriet en de dood een herkenbare plek innemen.

Onze dank gaat uit naar Boerkok voor het beschikbaar stellen van de ruimte, BTV voor de techniek en onze gastpianist Jan Kreuter, die dit belangeloos mogelijk hebben gemaakt. En niet in de laatste plaats al onze gasten die door hun aanwezigheid ervoor zorg hebben gedragen dat er, na aftrek van kosten, een netto-winst van 2500 euro is geboekt.

“Juni 1944. De geallieerde troepen zijn geland in Normandië en aan het vechten in Frankrijk. Een groep van zeven Nederlandse verzetsstrijders krijgt een belangrijke missie om de geallieerde opmars te helpen. De missie loopt echter helemaal mis en terwijl de verzetsstrijders zich hergroeperen bij hun onderduikadres begint men te vermoeden dat er een verrader in hun midden is.”

De film ‘7 Wrekers’ is een claustrofobische thriller die plaatsvindt ten tijde van World War II. De film doet denken aan klassiekers zoals Reservoir Dogs en de murder mysteries van Agatha Christie.

‘7 Wrekers’ is een door DoornEden films onafhankelijk geproduceerde film met een kleine crew en een cast van onbekend talent. Een van onze acteurs, Jos Timmerman, speelt een rol in dit verhaal als dokter die het verzet heimelijk steunt.

De film is te zien op Amazon Prime Video via deze link.

Lees hier meer over de film.

[soliloquy id="36557"]

Internationale film

Onlangs werden er in Lelystad opnames gemaakt voor de film ‘The Blue Print’, een film van Ickonic Media en geregisseerd door Christianne van Wijk.

Via JTL werd ook Theatergroep Droog! benaderd om in bepaalde shoots te figureren of een klein rolletje op zich te nemen. Jolanda de Blouw en Jan-Willem van de Kort meldden zich hiervoor en waren daadwerkelijk betrokken in een aantal scenes, zelfs met Engelse tekst!

De film, die overigens in december van dit jaar uitkomt, gaat over twee realiteiten die zich tegelijkertijd afspelen. Eén tijdslijn waarbij de mensheid volledig de verbinding met de natuur kwijt is en kunstmatige intelligentie het overgenomen heeft. De andere realiteit toont een maatschappij van Utopische kwaliteit waarbij de natuur en connectie met spirit een grote rol speelt.

Het doel van de film is om de kijker te laten zien hoe we in deze cruciale tijd worden uitgenodigd om zeer bewust keuzes voor onze toekomst te maken.

De vloer op

Op 25 januari 2019 is Theatergroep Droog! weer de vloer op gegaan in theater Posa; improvisatie-theater in de stijl van ‘De Vloer Op’.  Het was die avond weer een groot succes, voor zowel publiek als de spelers zelf. Er waren zoveel bijzondere uitdagingen en grappige wendingen, dat er in de zaal regelmatig een lachsalvo weerklonk en het applaus op het einde was indrukwekkend.

Omroep Flevoland filmt 'De Val'

Omroep Flevoland is bij onze repetitie langs geweest en heeft korte impressies gemaakt, met een toelichting op ons stuk ‘De Val’. U kunt de uitzendingen hier bekijken.

Ans Koopman en Jan-Willem van der Kort hebben op vrijdag 22 maart een toelichting gegeven op ‘de Val’. Luister en kijk hier naar deze uitzending.

Spektakelstuk maakt ambities waar

Zilte zee, zoete dromen is het verhaal van Lelystad, dat jaren geleden als een droom begon. Cornelis Lely liet een stad oprijzen uit de Zuiderzee, maar ondanks alle mooie plannen verviel de stad in allerlei eilandjes van bewoners met verschillende gewoontes. Lelystad was geen fijne plek om te wonen. Nu breken nieuwe tijden aan: moderne woonwijken, jachthavens, prachtige natuur, Bataviastad en natuurlijk de uitbreiding van het vliegveld.

Op de achtergrond van het ontstaan van Lelystad speelt een ware vete tussen de families Van Heumen en Krabbe. Reder Zeus van Heumen gaat in de vorige eeuw failliet, nadat zijn viskotter ‘De Poseidon’ ten onder gaat in een Zuiderzeestorm. Hij legt de schuld neer bij de ‘dronken’ kapitein Kik Krabbe, de enige overlevende van de scheepsramp. Hun kleinkinderen Roos van Heumen en Teun Krabbe zijn echter al vanaf de kleuterschool gek op elkaar, maar beide families kunnen de geschiedenis niet zomaar opzij zetten voor hun liefde. Na jarenlange omzwervingen komen Teun en Roos elkaar onverwacht weer tegen tijdens de 50verjaardag van Lelystad. Is er na al die jaren wél ruimte voor hun liefde?

Zilte zee, zoete dromen is een geweldige show met zang, dans & theater, opgevoerd door bekende & onbekende talenten uit Lelystad, waarin ook vier van onze acteurs meespelen.

De show is eerste en tweede kerstdag van 2018 uitgezonden. U kunt de uitzending hier vinden.

Omroep Flevoland heeft rond de voorstelling een aantal reportages uitgezonden:

Zilte zee, zoete dromen; musical vrijdag in première (18-06-2018)

Zilverpark is decor voor musical Zilte zee, zoete dromen (19-06-2018)

Vrijwilligers belangrijk voor musical Zilte zee, zoete dromen (20-06-2018)

Laatste voorbereidingen ‘Zilte zee, zoete dromen’ (21-06-2018)

‘Zilte zee, zoete dromen’ uitverkocht (22-06-2018)

Drukke première voor Zilte Zee, Zoete Dromen (23-06-2018)

De Flevopost schreef het volgende over de voorstelling:

Spektakelstuk maakt alle verwachtingen en ambities waar (24-06-2018)

Een registratie van de voorstelling zal eind van dit jaar door Omroep Flevoland worden uitgezonden.

Matrose duikt in de Zuiderzeewet

Matrose laat jullie kennis maken met Cornelis Lely en Eibert den Herder. Over Lely die de woeste Zuiderzee wilde temmen om het land te beschermen. Over den Herder die optrad tegen de Afsluitdijk, om zijn vissers te beschermen. Matrose brengt de geschiedenis tot leven dwars door alle hoeken van de schouwburg. Met beide benen op de grond brengen we je terug naar het water. Daar waar het allemaal begon.

Een aantal van onze acteurs speelt mee in deze voorstelling.

Meer informatie vindt u hier.

23 maart bij Omroep Flevoland

Het ging hard met de verkoop van kaartjes. In theater Posa waren alle voorstellingen uitverkocht en de kleine zaal in de Meerpaal in Dronten was bijna vol. Wim Bok en Jan Willem van der Kort waren op 23 maart bij Omroep Flevoland om het stuk nog eens toe te lichten. Heeft u het interview gemist of wilt u het nog eens terughoren, klik dan hier

Terugblik

Met veel plezier kijkt Theatergroep Droog! dit seizoen terug op haar voorstelling ‘Augustus in de Polder’ van de schrijver Tracy Letts. Het bewerkte stuk is in de maand april vijf keer in Theater Posa opgevoerd voor in totaal 360 bezoekers en de laatste voorstelling vond voor ruim 100 gasten plaats in de Meerpaal in Dronten.

Bijzonder was wel ons eerste optreden in de kleine zaal van de Meerpaal. Als speler was het toch wel wennen en aanpassen om je draai te vinden:  Een andere opstelling van het publiek, zodat je je meer moest richten; de op- en afgangen die zich op andere plekken bevonden en zelfs de belichting die om extra focus vroeg. Desondanks was de uitvoering succesvol en waren onze gasten goed te spreken over het vertoonde spel.

Speciale dank gaat uit naar onze technicus Kevin Potters van Theater Posa en het regiekoppel Ans Koopman en Daniëlle Honhoff, die die middag ook druk in de weer zijn geweest om de voorstelling zo soepel mogelijk te laten verlopen!

Zelf mogen we ook best trots zijn dat deze productie, dankzij een ieder, zo goed uit de verf is gekomen. Naast het intensieve repetitieproces is er door iedereen ook veel tijd en energie gestoken in de productie ervan: het samenstellen van het decor; het verzamelen van rekwisieten; het uitzoeken van de kleding en niet op de laatste plaats het inzetten van pr (flyer, social media, de krant etc ).

En als je dan de waardering krijgt van het publiek, is een schouderklop voor alle betrokkenen, dik verdiend!

Promesse Parade

Theatergroep Droog! heeft samen met een aantal andere groepen, waaronder ‘t Lab en JTL, haar medewerking verleend aan het project ‘GHOSTTOWN’, georganiseerd door het centrummanagement van Lelystad.

Zo ‘n  20 acteurs hielden op zaterdag 28 oktober een Halloween Parade door de Promesse; geruisloos, zonder woorden, zonder expressie en minimale interactie met de omgeving. Deze vreemde stoet van zombie-achtige figuren door het winkelgebied was geïnspireerd op het kunstwerk 1000 GESTALTEN tijdens de G20 bijeenkomst in Hamburg.

De initiatiefnemers wilden in de Promesse een evenement neerzetten dat anders dan anders zou zijn. Geen heksen op stelten, geen clowns, geen spinnenwebben maar een vervreemdende act. Gezien de verrassende, uiteenlopende reacties van het winkelend publiek is dat zeker gelukt!

Overigens verzorgde Bernette van ’Burny-Art’, een vast lid van onze cast,  samen met een collega de grime en konden kinderen die middag door hen geschminkt worden.

Al met al een geslaagde middag die zeker volgend jaar navolging verdient.

Naar Dronten

“Theatergroep Droog groeit en slaat de vleugels uit”

Dat we onze voorstelling ook in Dronten spelen was voor de Flevopost aanleiding voor het volgende bericht: Theatergroep Droog uit Lelystad maakt zich op voor haar jubileumvoorstellingen. Met de vijfde voorstelling in vijf jaar tijd, een oude bekende als regisseur en vrijdag een optreden in Dronten. Lees meer…

Première

“Theatergroep Droog! maakt indruk bij première jubileumvoorstelling”

Naar aanleiding van de succesvolle première van onze voorstelling op 1 april verscheen het volgende bericht op de website van de Flevopost: Theatergroep Droog! speelde zaterdag voor een uitverkochte zaal in Theater Posa de première van haar jubileumvoorstelling ‘Augustus in de Polder’. De spelersgroep zette een indrukwekkende voorstelling met veel diepgang neer. Lees meer…

Stichting Welzijn

Om de feestelijke bijeenkomst van het 5-jarig bestaan van Stichting Welzijn en haar samenwerkingspartners te omlijsten, werd Theatergroep Droog! gevraagd om het programma een theatrale invulling te geven. Na de nodige informatie over het reilen en zeilen van deze stichting kwam Theatergroep Droog! met een voorstel waarmee de organisatie akkoord ging. Inspelen op en improviseren vanuit vertrouwde kernbegrippen, zoals ‘keukentafelgesprek’ en ’ buurtkamer’ vormden het uitgangspunt.

Een aantal spelers vermomd als wijkpuntmedewerkers, ontving de genodigden op een bijzondere wijze en menig gast werd dan ook op het verkeerde been gezet.

Vervolgens ‘mengden’ zij zich als typetje onder de gasten om allerlei reacties uit te lokken. Zo speelde een van hen een kersverse medewerker die op zoek was naar ‘de buurtkamer’ om een kopje koffie te brengen. Weer een ander speelde een verwarde vrouw die mensen aanklampte met merkwaardige vragen.

Dezelfde typetjes kwamen terug in een tweetal hilarische ‘keukentafel gesprekken’, een bekend middel binnen de stichting om cliënten te monitoren.

Al met al een geslaagde theatrale inbreng van Theatergroep Droog!

Promo 'Augustus in de polder'

Remco Uri, vorig jaar nog als gastspeler te zien in ‘Feest’, heeft op ons verzoek tijdens een dag-repetitie beeldopnames gemaakt om een trailer en promofilmpje te ontwikkelen. In het dagelijks leven werkt hij als cameraman bij de NOS en weet als geen ander dit professioneel aan te pakken en te realiseren. Het resultaat mag er dan ook zijn! Onze dank daarvoor. Rest ons nog te vermelden dat Jan-Willem zich als geluidsman kranig inzette…
Voor een kijkje klikt u hier.

Interviews

Luister hier (31 maart) en hier (25 april) naar Jan Willem van der Kort die bij Omroep Flevoland vertelt over de voorstelling ‘Augustus in de Polder’.

Gastoptredens

Campagnefilmpjes ‘Lelystad geeft lucht’

Sinds 2009 profileert Lelystad zich met de campagne ‘Lelystad geeft lucht’, zoals de iconische beelden als ‘Onze huismus’ of ‘Onze achtertuin’. Dit jaar ligt de focus op toerisme met specifieke aandacht voor de natuur om de merkbeleving van Lelystad te versterken. Een onderdeel van deze campagne is een serie van zes ludieke filmpjes, waarin een gezin uit Lelystad te zien is, die het unieke van de Lelystadse natuur onderstrepen.

Mirjam Harland, een van onze actrices, speelt in drie van deze spotjes een prominente rol. Ze zijn ook te zien op de website www.lelystadgeeftlucht.nl  en zijn gemaakt door het jonge Lelystadse filmproductiebedrijf Klei. Zeer zeker de moeite waard om te bekijken!

Public Relations

Vanaf  het ontstaan van Theatergroep Droog! zijn ons logo, de visitekaartjes, alle flyers en posters verzorgd door een echte reclameman, namelijk Bert de Blouw. Bert is hoofd van een reclame-studio in Amsterdam. Hij zorgt er ieder jaar weer voor dat er een mooie flyer en een bijpassende poster komen voor de nieuwe voorstelling.

Ook de website is in overleg met hem gestyled, net zoals de banner op Facebook. Hierdoor hebben al onze reclame-uitingen dezelfde huisstijl en uitstraling. Bedankt Bert voor jouw inzet hierin.

Reacties op FEEST

De laatste voorstelling van FEEST zit er alweer op. We hebben ervan genoten. We kijken terug op vijf mooie voorstellingen in uitverkochte zalen. We kregen zoveel enthousiaste reacties, onder andere op onze Facebook pagina, dat we er graag een paar met jullie delen.

“Ze zijn geweldig. De regisseur fantastisch, de spelers ongekend. Zeer indrukwekkend.”

“Wat een geweldige voorstelling vanavond. Een inhoudelijk, indringend stuk, maar doorspekt met humor en heel goed gespeeld.”

”Complimenten voor de dramaturgie en regie. Goed gedoseerd, met humor om het niet al te zwaar te maken.”

”Een aanrader!”

“ Het was geweldig! Wat een moed om zo’n stuk te spelen!!! Hulde, wij hebben genoten vanaf rij 1 alsof je deel uitmaakt van het toneel.”

“Geweldig goede uitvoering. Complimenten aan alle spelers en figuranten.”

Oude Griekse verhalen

Samenwerking Flevolands Symfonie Orkest en Theatergroep Droog!

Het Flevolands Symfonie Orkest heeft in samenwerking met Reflex Ballet- en Dansstudio en Theatergroep Droog!  een boeiend en afwissend programma samengesteld onder de titel “Oude Griekse verhalen”, waarin werken van Bach, von Dittersdorf, Beethoven, Grétry en Bruch werden omlijst met dans van Reflex Ballet- en Dansstudio.

Een van onze spelers, Wim Bok, was ook te bewonderen. Als Ovidius, een Romeinse dichter uit de tijd van keizer Augustus, vertelde hij een aantal Griekse, mythologische verhalen en declameerde het prachtige gedicht ‘Prometheus’ van Goethe.

Binnen de Dijken

‘Feest’ bij Omroep Flevoland – Binnen de Dijken

Het programma ‘Binnen de dijken’ van Omroep Flevoland toont verschillende activiteiten in de provincie. Van de voorstelling ‘Feest’ zijn tijdens een repeptitie opnames gemaakt. Deze zijn op 4 april 2016 uitgezonden. Het geeft een kleine weergave van onze voorstelling.

Fotoshoot

Fotoshoot voor de flyer van ‘Feest’

Maandag 18 januari 2016 vond de fotoshoot voor de flyer van onze voorstelling ‘Feest’ plaats. Het filmpje geeft een korte impressie van de fotoshoot.

Met dank aan de fotograaf Ruud Voerman en de maker van het filmpje Remco Uri.

Blik op toen

Blik op toen met medewerking van Theatergroep Droog!

‘Blik op toen’ over het begin van de gemeente Lelystad was in het najaar van 2015 elke dinsdag te zien op Omroep Flevoland. De figuratie werd verzorgd door spelers van  Theatergroep Droog!

Bekijk alle afleveringen hier of via www.omroepflevoland.nl

Binnen de Dijken

‘Caravaggio’ bij Omroep Flevoland – Binnen de Dijken

Het programma ‘Binnen de dijken’ van Omroep Flevoland toont verschillende activiteiten in de provincie. Bij de generale repetitie voor de voorstelling ‘Caravaggio’ zijn opnames gemaakt, die een eerste indruk geven van onze voorstelling.